luni, 28 ianuarie 2013

Vizita unui străin în ţara sa

Cetatea Albă (în ucraineană Bilhorod-Dnistrovski) este un oraş în raionul omonim din regiunea istorică Bugeac, în Ucraina de astăzi regiunea Odesa. În timpul lui Burebista, cetatea se numea “Tyras” şi ţinea de regatul dacic al lui Burebista. Cetatea s-a aflat sub suveranitatea moldovenilor între 1359 şi 1484, când Ştefan cel Mare a pierdut cetatea, aceasta fiind cucerită de turci. Oraşul devine parte a Regatului României între 1918 şi 1940.
Vizita la Cetatea Albă aflată azi pe teritoriul oraşului Bilhorod – Dnistrovski din Ucraina, a fost o mare sărbatoare, o revelaţie,  un moment de revedere a pământului strămoşesc înstrăinat de mai marii timpurilor prin care a fost şi ne este dat să trecem...  Nu vorbesc despre alţii, dar cel puţin pentru mine, a păşi pe locurile unde cu mulţi ani în urmă a călcat însuşi Marele Voievod Ştefan cel Mare este chiar un motiv de mândrie, dar şi de profund regret! Priveam cu plăcere locurile minunate din preajma cetăţii, respiram în voie aerul umed venit dinspre mare, admiram splendoarea acestei fortăreţi seculare ce-şi scaldă tălpile zidurilor în apele încântătoarei şi veşnic tinere Mări Negre, vroiam mai repede să-i spun cât de dor îmi era de dânsa... Am zărit-o de după colţul unei case parăsite: înaltă, mândră ca odinioară, cu turnurile înalţate spre cerul albastru, parcă stătea de veghe, pregătită oricând să ţină piept duşmanilor!
Am găsit cetatea invadată de câteva zeci de tarabe. Acestea, cu toate că au alură strict comercială, nu denaturează deloc imaginea priveliştii în ansamblu. Există o congruenţă specifică, care aminteşte de vechile tarabe ale ţăranilor de prin jurul cetăţii în plină perioadă medievală. Fotografii, picturi, brăţări, coliere, statuiete, soldăţei din plumb, obiecte de artizanat, sculpturi, bijuterii din  pietre sau scoici – pe toate le găseşti doldora prin aceste tarabe. După minute bune de cotrobăit printre obiectele de pe tejghele, grăbim pasul spre poarta principală a fortăreţii. Uşa din metal te transpune instantaneu în altă epocă, mai  ales că imediat ce o deschizi te aşteaptă vigilent un cavaler echipat în zale şi coif: stă drept şi neclintit pe scaun, gata în orice moment, pentru 10 grivne (valută ucraineană), să se pozeze cu turiştii. Odată ajunşi în curtea interioară a cetăţii se deschide o panoramă maiestoasă ce impresionează pe orişicine: ziduri şi contrucţii păstrate intacte, arene de luptă, tunuri cu ţevile îndreptate spre eventualii duşmani, artilerie grea, etc.
Într-un spaţiu special amenajat stăteau înşiruite aceste maşini de război, care în vremea groaznicelor confruntări de pe malul mării semănau groază în duşmani, iar azi s-au transformat, odată cu trecerea timpului, în vestigii istorice, obiecte de muzeu. Fără să vrei ele te duc cu gândul în întunecatul şi controversatul Ev Mediu, când fiecare putea lua în mână arbaleta - pentru a-şi încerca talentul de ţintaş. Iată aici, unde totul este istorie, am dat dovadă de îndemînare şi am reuşit să obţin succese în competiţia de tragere din arbaletă: n-o să mă credeţi, dar am nimerit în ţintă din prima!
Citadela cu zidurile-i groase îţi dă senzaţia de protecţie, de siguranţă. În interiorul ei se aude cum marea alină malul din preajma cetăţii. În tot acest răstimp, cât m-am aflat în interiorul fortăreţei, am încercat să nu las nicio piatră din zid neatinsă cu privirea. Am vrut ca paşii mei să măsoare fiecare petic de pământ şi trăiam senzaţia că mă aflu cu un picior în epoca dominată de cavaleri în armuri puternice, cu privirea cruntă, pregătiţi permanent să lupte. Cu toate că Cetatea Albă a fost transformată în obiectiv turistic şi amenajată conform standardelor muzeistice, specificul arhaic se păstrează extraordinar de bine şi atmosfera de epocă rămâne proeminentă, indiferent de instalaţiile moderne din jurul ei, indiferent de barurile şi terasele cu băuturi răcoritoare...
Valentin BALAN,
student USB „A. Russo”, Facultatea de Filologie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu