vineri, 15 februarie 2013

Traineri internaţionali pentru adolescenţii din Bălţi

* împreună cu specialişti locali, îi pregătesc pe tineri pentru piaţa muncii, aflată într-o perpetuă schimbare *
La începutul lunii februarie, în incinta Centrului de Cultură şi Tineret din Bălţi Organizaţia Neguvernamentală Studenţească AIESEC de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” a marcat festiv iniţierea Proiectului „GET Ready”, ediţia a V-a. Scopul proiectului este orientarea tinerilor, viitorilor absolvenţi ai şcolilor şi liceelor din Bălţi şi localităţile lui adiacente, în multitudinea de noi profesii apărute în ultimul timp în arealul ţărilor învecinate cu Republica Moldova, dar şi pe mapamond. 

Proiectul include o serie întreagă de training-uri susţinute de tineri din republică, dar şi sosiţi din alte ţări, cum ar fi China, Azerbaidjan etc., care vor încerca să-i motiveze pe liceeni să-şi aleaga o profesie actuală ce i-ar face actori principali în viitorul job ales, mai flexibili şi creativi pentru a se adapta condiţiilor şi cerinţelor de muncă în permanentă redefinire şi schimbare. Cei 600 de tineri din clasele superioare selectaţi din instituţiile de învăţământ sunt instruiţi de 17 traineri naţionali şi internaţionali, iar la 24 februarie acest proiect va finaliza şi fiecare participant va pleca acasă cu o experienţă inedită de conlucrare (pentru prima dată în viaţă), cu angajatorii din diverse companii şi întreprinderi locale.
Ajuns la ediţia a cincea a proiectului, membrii organizaţiei AIESEC speră că acest potenţial uman cizelat la cursurile din cadrul proiectului şi cu oportunităţi de dezvoltare personală şi profesionistă, va produce un impact pozitiv în societate. De aceaşi părere este şi Daphin Chow, trainer internaţional – studentă sosită din Republica China: „Cred că fiecare elev a înţeles cât de utile sunt studiile generale făcute în cadrul şcolii şi cât de importante sunt studiile aprofundate la facultate în formarea unei cariere de succes. Mă bucură cum elevii lucrează cu entuziasm în echipă, de asemenea mă bucură interesul viu al tinerilor pentru specialităţile din domeniile alese. Această orientare în alegerea corectă a viitoarei profesii şi colaborarea cu angajaţii şi managerii întreprinderilor oferă elevilor experienţă excepţională şi unică de comportament adecvat la locul de muncă, oferă cunoştinţe concrete despre responsabilităţile şi sarcinile în cadrul unei întreprinderi. Iar toate împreună vor contribui la o încadrare mai rapidă a tinerilor în colectivele de muncă. Până atunci însă, accentul trebuie pus pe instruirea continuă.

Evenimentul se va sfârşi la 24 februarie 2013 în Centrul de Cultură şi Tineret cu un feedback şi concert, la care vor participa toţi partenerii şi sponsorii proiectului: Direcţia Învăţământ, Tineret şi Sport şi Secţia Cultură a Primăriei municipiului Bălţi, Postul de Radio MegapolisFM Bălţi, Ziarul Spros-Predlojenie, USB „A. Russo”, SRL „Rusnac-Moldaqua”, SRL „Biromax-Nord” etc. La buna organizare a proiectului şi-au adus aportul şi toţi membrii organizaţiei AIESEC, care în timpul Sărbătorilor de iarnă au colindat şi urat pe la casele bălţenilor, iar banii adunaţi de ei sunt folosiţi pentru cheltuielile organizatorice şi pauzele de cafea din cadrul training-urilor.
Ioana POPA,
Student USB „A. Russo”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu