duminică, 27 ianuarie 2013

Fără biblioteci, am fi mult mai săraci…

Biblioteca reprezintă un izvor nesecat de cunoştinţe… Asta am putea auzi de la orice elev sau student, realitatea este, însă, alta. Cu tristeţe constat că biblioteca nu mai este, deja, un loc în care orice tânăr s-ar refugia pentru a se pierde în lumea cărţii. Mă confrunt zilnic cu acest adevăr când păşesc pragul Bibliotecii ştiinţifice a Universităţii “Alecu Russo” din Bălţi, care este printre primele biblioteci din Republica Moldova, după numărul de cărţi. Oare sunt conştienţi de importanţa şi fericita sansă studenţii şi elevii, de marele noroc de a putea beneficia de serviciile acestei instituţii?!
Recent citisem despre firma de parfumuri suedeză Byredo, care a lansat o lumînare cu miros de bibliotecă, ce-l aminteşte pe cel al ultimelor lecturi şi cărţilor adunate pe rafturi. De asemenea, se mai spune că “deşi designul lumânării este extrem de sobru, odată aprinsă, emană o multitudine de mirosuri ce-i pot consola pe cei care nu au un şemineu lângă care să se aşeze cu o carte în mână. Şi amatorii de tablete se pot bucura de mirosul unei cărţi adevărate. Faţă de răceala paginilor de pe iBook, lumânarea aduce un strop de poezie”. Mă întreb daca nu cumva vom uita ce înseamnă mirosul îmbătător al cărţii, încotro se îndreaptă progresul ştiinţific şi dacă crearea pe cale artificială a senzaţiilor nu ne transformă cumva în nişte roboţei...
Cu părere de rău, se observă că cititul în bibliotecă este condiţionat de programa şcolară sau cea universitară şi nu de dorinţa lăuntrică de a deveni bogat intelectual, elevat. Acest fapt l-am remarcat personal: în special  vizitatorii la bibliotecă vin după orele de curs. Chiar şi doamnele bibliotecare mi-au confirmat observaţiile, deci cărţile sunt cel mai des împrumutate nu din dragoste pentru lectură, ci din necesitatea de a fi în pas cu programa şcolară. Sălile de lectură îşi primesc oaspeţii de cele mai multe ori până la ora şase seara, apoi biblioteca devine un “mausoleu al Cărţii”, unde doar câţiva cititori mai continuă să îngenuncheze în faţa tomurilor.
Cred că am ajuns să trăim într-un secol al desensibilizării spirituale, deoarece nu ne mai interesează cărţile. Avem calculatoare şi cărţi electronice, nu mai avem timp să ne plimbăm prin parc, preferăm să explorăm necunoscutul virtual, ne plictisim să petrecem timpul cu cei dragi, preferând o comunicare prin skype, Facebook sau alte site-uri de socializare şi am ales indiferenţa… Tindem să afirmăm că trăim o viaţă dinamică şi progresivă, deşi realitatea ne demonstrează că “aspirăm” spre o inhibare a spiritului.
Important este să conştientizăm realitatea şi să începem să asimilăm o nouă ideologie, un nou model de viaţă: să lăsăm cochilia în care ne închidem benevol, să eliberăm spiritul pentru a putea fi cultivat. Vă îndemn să facem ca grădina cărţilor (biblioteca) să nu simtă criză de cititori, s-o explorăm zilnic prin lectură pentru a reveni, de fiecare dată, la copacul îndrăgit, umbra căruia ne-a fost scut protector în ploaia existenţei noastre!
Irina BURCOVSCHI, USB “Alecu Russo” Bălţi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu