luni, 28 ianuarie 2013

“Cel mai sincer trofeu, ropotul de aplauze!”

Preselecţie. O uşă mare brodată de emoţiile a câtorva zeci de tineri, câteva scaune aliniate de-o parte şi de alta şi unghii roase în aşteptare. În sală: un scaun, două ferestre deschise, poezii notate în palmă, priviri aţintite. Vocea interioară mă îndrumă buimac mai aproape de membrii trupei şi mă loveşte c-un ghiont să deschid gura. Uiţi tot: parantezele dintre versuri gândite acasă, semnele de punctuaţie şi îndrumările primite. Lăuntricul începe asemenea unui ceas elveţian să prindă viaţă.
Ore încărcate de tensiune trec până la afişarea rezultatului ş-altele petrecute după. Sprâncene încruntate, buze muşcate, clipe pline de speranţă, cafele pierdute, mucuri de ţigară, îmbrăţişări şi multe alte elemente decorează atmosfera “Drama Club”.
Ambianţa îmbrăţişează fiecare novice încă de la primele beri băute. De la strângeri de mână şi până la un clinchet de pahar sunt doar câteva momente, de obicei pierdute printre liniile de dialog. Filme, piese de teatru, scurtmetraje, cărţi... niciuna nu e ocolită de conversaţie, de fapt chiar merg mână în mână cu acest anturaj. De oriunde poţi auzi câte o umbră a zâmbetelor provocate de glume, aici căscatul e de mult în starea de somnolenţă.
Apoi o altă sală: doi pereţi împovăraţi de oglinzi, scaune de jur împrejur şi o masă unde odihnesc foi de scenariu. Se aud paşi ce aşteaptă să încarce scena şi momente de repetiţie ce bat la uşă.
Distribuţia. Să-i fi văzut cât de larg zâmbesc la repartizarea rolurilor. Să-i fi auzit cât de mult pălăvrăgesc pe baza fiecărui personaj, gest sau sentiment. Scrâşnesc din dinţi şi strâng din pumni ca munca să ajungă la un rezultat plăcut. Se mai bombăne pe la colţuri, dar ineditul lasă guri căscate.
Luni, două-trei la număr, urcă pe scenă tineri ambiţioşi. Mai sunt 15 minute până la “au-au-au” (un strigăt de încredere) ce încercăm să le pierdem pe intrarea în rol, pe timpane zguduite de melodiile preferate, pe un text şi pe un “baftă” şoptit la ureche.
 “- Intră publicul, intră publicul! “şi toţi înlemnesc de emoţii. Se ascund în personaj în spatele cortinei aşteptând să verse tracul pe gong. Se aude un “trag cortina?” şi imediat se ivesc ochii publicului. E totul pus la punct, agitaţia încă se mai menţine în culise, dar încrederea în sine e stăpână pe fiecare dintre noi. Cel mai sincer trofeu rămâne ropotul de aplauze. Urmează o seară de care să ne bucurăm, să profităm şi să mai chicotim la ce greşeli am mascat pe scenă.
Fugim la munte să-l încărcăm cu stări de bine, nopţi albe şi căldură. Muzica, focul de tabără, vinul fiert, drumeţiile, “încă o fotografie” contribuie la predarea “spiritului Drama”, ce fuge de la o generaţie la alta.
Anii trec, iar timpul se pare că nu bagă de seamă prietenia căruia teatrul îi ţine isonul. Creştem frumos.
Sebastian CIOBANU - Drama Club Botoşani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu